Hopp til hovedinnhold

NIPT


Vår helprivate gynekolog Åsmund Mjøen-Vigeland har fått godkjennelse fra Helsedirektoratet til å utføre NIPT.
Her kan du selv enkelt bestille time.

 

Hva er NIPT?

Forkortelsen NIPT står for Non-Invasive-Prenatal-Screening og er en blodprøve av mor som sier noe om sannsynligheten for at fosteret har kromosomfeilene trisomi 13 (Pataus syndrom), 18 (Edwards syndrom) og 21 (Downs syndrom).

Dersom testen viser positivt resultat, vil det si at det er høy sannsynlighet for at fosteret har en trisomi. Man da kan da man velge å fortsette med svangerskapet, og vil få nøye veiledning i hva dette innebærer. Dersom man ønsker å avbryte svangerskapet må screeningtesten bekreftes med en invasiv prøve, det vil si at det må tas en fostervannsprøve eller morkakeprøve på sykehus. Dette gjøres for å utelukke en falsk positiv prøve, det vil si at prøven viser at foster er har trisomi uten at det har det. Falske positive prøver forekommer sjelden, 0.06% (9/15803). NIPT er aller best for å avkrefte trisomi 21 (Down-syndrom).

Vi anbefaler at du går inn på nettsiden www.NIPTskolen.no og logger inn med BankID, for å lære mer om prøven. Dette er gratis.
Når du bestiller time hos legen for å ta NIPT, skal du vise legen at du har fullført kurset, før det gjøres gjør ultralyd av fosteret.
Det er en fordel at partneren din også tar NIPT-skolen på forhånd, dette fordi kurset gir nødvendig informasjon om hva dere går til.

 

Prøvesvaret

NIPT testen analyseres hos Life Genomics i Gøteborg, Sverige. Prøvesvaret kommer etter 9-14 dager. Prøven kan ikke avdekke genetiske sykdommer hos mor.

Hvis det er «normalfunn» (negativ prøve), så får du SMS og kan deretter logge inn med BankID for å se prøvesvaret. Du får i tillegg tilsendt en PDF-fil med det fullstendige svaret.

Ved funn på prøven (det vil positiv prøve, noe som betyr at fosteret har høy sannsynlighet for trisomi) så kontakter legen deg på telefon og forklarer hva som er funnet og hvordan oppfølgingen videre blir.

I tre prosent av alle prøver, kan det være for lite arvemateriale fra fosteret (foster-DNA) i blodprøven og da tilbys du kostnadsfritt en ny prøve.

 

Priser:

NIPT med ultralyd fra og med uke 10+0: kr 7500

Alle som bestiller time til NIPT skal vise sertifikatet for at NIPT-skolen er gjennomført.
Dette gjelder også partner.